Anticonceptie

Home / Anticonceptie

Alles over Anticonceptie en begeleiding

Bij Materna bieden we professionele zorg en begeleiding tijdens de zwangerschap, de bevalling en de kraamtijd. Je hoeft niet zwanger te zijn geweest, je bent altijd welkom. 

Wanneer je na de bevalling weer behoefte hebt om te vrijen wordt aangeraden om een anticonceptiemiddel te gebruiken, indien je (voorlopig) geen kinderwens hebt. Je bent erg vruchtbaar direct na een bevalling en de eisprong vindt al snel plaats. Ook na een miskraam ben je erg vruchtbaar.

Rond de laatste weken van de zwangerschap en na de eerste kraamweek zullen we samen de verschillende anticonceptiemiddelen bespreken en kijken welke het meest geschikt is aan de hand van jouw wensen en voorkeuren. Onze gediplomeerde medewerksters kunnen het gewenste anticonceptiemiddel voorschrijven en bij de keuze voor een spiraal deze ook plaatsen.

Contact opnemen

Verloskundigen Hilversum anticonceptie

Anticonceptie bij Materna Verloskundigen

Het aanvragen van anticonceptie bij je eigen verloskundige is zeker na een zwangerschap en bevalling een fijne uitkomst. Jouw verloskundige was betrokken bij deze periode en het herstel, waardoor ze goed mee kan denken over de geschikte anticonceptie en jouw wensen daarin mee kan nemen. De kosten voor anticonceptie zijn voor vrouwen boven de 21 jaar voor eigen rekening, tenzij je een aanvullende verzekering hebt die het vergoed. Vraag dit na bij de verzekering.

Er zijn verschillende vormen van anticonceptiemiddelen, met en zonder hormonen. Afhankelijk van jouw voorkeuren en wensen kunnen we samen kijken naar welk anticonceptiemiddel het meest geschikt is en wanneer we er mee starten. Tijdens een afspraak zullen we informatie geven over de verschillende soorten anticonceptie en eventuele vragen beantwoorden. 

Neem gerust contact op voor meer informatie over de spreekuren en verschillende anticonceptiemiddelen.

Maak een vrijblijvende afspraak met ons

Anticonceptiemiddel kiezen

Er zijn verschillende vormen van anticonceptie en welke het meest geschikt is hangt van verschillende factoren af:

Wil je borstvoeding geven?

Niet elke vorm van anticonceptie een optie is in verband met hormonen in het anticonceptiemiddel die effect kunnen hebben op de borstvoeding

Wil je hetzelfde anticonceptiemiddel gebruiken als voor de zwangerschap?

Wanneer je voor de zwangerschap een anticonceptiemiddel hebt gebruikt die goed beviel, kunnen we kijken of je deze weer kunt gebruiken na de bevalling. 

Voor meer informatie over anticonceptiemiddelen verwijzen we je graag naar www.anticonceptie.nl. Voor specifieke vragen kun je altijd contact opnemen met onze verloskundigen.

Spiraal laten zetten of verwijderen

Wanneer een spiraal het gewenste en geschikte anticonceptiemiddel is kan deze door onze verloskundige worden geplaatst. Je kunt daarbij kiezen tussen een hormoon (Mirena of Kyleena) of koperspiraal. Wij bestellen het spiraal zodat deze alvast klaar ligt in onze praktijk. Daarnaast sturen we nog een mail met informatie over de plaatsing, waarin uitgelegd staat wat je kunt verwachten.

Voordat het spiraaltje wordt geplaatst zullen we een inwendig onderzoek uitvoeren door middel van een echo om de grootte en ligging van de baarmoeder te bepalen. Het plaatsen van een spiraaltje duurt vervolgens een paar minuten en wordt gedaan met behulp van een speculum (eendenbek). 

Na een paar weken kan je ook voor de zekerheid bij ons terecht om te controleren of het spiraal goed zit. Het hormoonspiraal zoals Mirena of Kyleena kan zes jaar blijven zitten, het koperspiraal tien jaar. Daarna kunnen we het spiraal eventueel vervangen. Als je al een spiraaltje hebt maar nog zwanger wilt worden, is het ook zeker mogelijk om het spiraaltje (eerder) te laten verwijderen.

Verloskundigen Hilversum anticonceptie

Begeleiding of advies over anticonceptie? Kies voor Materna!

Materna Verloskundigen staat ook voor je klaar als het gaat om een kinderwensconsult, de zwangerschapszorg, de bevalling en de kraamtijd. Zo bieden wij alle zorg onder één dak waarbij jouw wensen centraal staan.

De voordelen van Verloskundige Materna

  • Persoonlijke Zorg & Aandacht
  • Gediplomeerde Medewerkers
  • Samen goede voorbereidingen treffen 
  • Trajecten altijd met de eigen verloskundige
  • Ruimte voor ideeën & wensen
  • ​Nuchter, aanpakkend, empatisch, meedenkend, 
  • Jouw wensen staan centraal

Neem gerust contact met ons op als je nog vragen hebt liggen of om een afspraak te maken. Onze gediplomeerde medewerkers staan voor je klaar!

Bel ons

Op werkdagen zijn wij van 08:30 – 17:00 uur bereikbaar op:
035 – 647 39 74


E-mail ons

U krijgt op werkdagen binnen 24 uur
een reactie:
contactaanvraag versturen

5.0
Echt een top team! Er is enorm veel begrip, geduld en enthousiasme! Voelt als een warm bad! Zowel bij de nare situaties (miskramen) als bij de leuke situaties (nu 22 weken zwanger) voelen wij ons gehoord en geholpen!
Chantal

Chantal

03-12-2022

Google
5.0
Wat een fijne praktijk! Alle 4 de dames hebben mij tijdens mijn eerste zwangerschap super geholpen! Fijn en persoonlijk contact wat ik erg belangrijk vond in deze spannende maar leuke fase in mijn leven.
Karianne

Karianne

03-12-2022

Facebook