Bevalling

Home / Bevalling

Bevallingszorg van Materna

Bij Materna Verloskundigen bieden we naast de zorg tijdens de zwangerschap ook hulp bij de bevalling en de voorbereiding eromheen. Iedere bevalling is uniek en het is daardoor lastig om te voorspellen hoe deze zal verlopen. We vinden het daarom belangrijk om alles met jou te bespreken om de bevalling zo goed mogelijk voor te bereiden. Daarbij stellen we uiteraard jouw wensen voorop.

Wij zijn er om je voor en tijdens de bevalling te begeleiden, te steunen en te helpen waar nodig. Gedurende het gehele traject van jouw zwangerschap zal je begeleid worden door een van onze verloskundige en deze zal ook bij de bevalling aanwezig zijn.

Verloskundigen Hilversum bevallingszorg

Voorbereiding van de bevalling

Wanneer je ongeveer 36 weken zwanger bent zullen we beginnen met de voorbereiding van de bevalling. Het is gebruikelijk om te bevallen tussen de 37 en 42 weken, maar dit is slechts een richtlijn. De uitgerekende datum is wel zeker, maar het is niet zo dat je gegarandeerd bevalt op de uitgerekende datum.

Tijdens de voorbereiding van jouw bevalling zullen we bespreken wat jouw wensen zijn. Wil je graag thuis bevallen of kies je voor een poliklinische bevalling. Ook zullen we de mogelijkheden voor pijnstilling bespreken. Verder zullen we je informeren over wat je kunt verwachten en vragen beantwoorden die je nog hebt liggen. 

Het kan ook helpen om alles op te schrijven in een geboorteplan. Daarin beschrijf je al je wensen en verwachtingen rondom de bevalling. Jouw geboorteplan bespreek je vervolgens met je partner en verloskundige. 

Voor advies en vragen over anticonceptie na de bevalling kun je ook bij ons terecht. In samenspraak zullen we kijken welk anticonceptiemiddel het meest geschikt is.

Neem contact op

Pijnbestrijding bevalling

Pijn tijdens de bevalling hoort er helaas bij. Er zijn verschillende mogelijkheden om met deze pijn om te gaan. Zo is een goede voorbereiding op de bevalling al een eerste stap. Volg bijvoorbeeld zwangerschapscursussen voor ontspanningsoefeningen, welke houdingen van pas komen, ademhalingstechnieken en wat je partner kan doen tijdens de bevalling.

Warmte, wisseling van houding en een rustige omgeving tijdens de bevalling helpen ook om te ontspannen. Je lichaam maakt dan pijnstillende hormonen aan waardoor de pijn tijdens de bevalling wordt verzacht. 

Daarnaast kan je ervoor kiezen om een vorm van pijnstilling in te zetten. Hiervoor is het wel nodig om naar het ziekenhuis te gaan en zullen we je overdragen aan de gynaecoloog. Er zijn verschillende soorten pijnstillers:

 • Pethidine: een versuffend middel dat via een injectie wordt toegediend en werkt enkele uren. Wanneer we de baby binnen een paar uur verwachten dienen we dit niet toe omdat het de baby kan bereiken via de placenta. (Pethidine wordt eigenlijk niet meer gebruikt als echte pijnstiller tijdens de bevalling, meer bij rommelen en niet doorzetten)
 • Remifentanyl: wordt via een infuus toegediend en geeft continu pijnstilling. Tijdens de toediening is wel extra bewaking van moeder en kind nodig omdat er ademhalingsstoornissen of bloeddrukdalingen kunnen optreden bij de moeder. Het middel is snel uitgewerkt en kan daarom in de latere fase van de bevalling toegediend worden. 
 • Epidurale anesthesie: ook wel de ruggenprik. Hierbij wordt een slangetje in de rug ingebracht waardoor vloeistof wordt ingespoten rondom de zenuwen in het ruggenmerg. De onderkant van het lichaam wordt daardoor minder gevoelig  of gevoelloos. Deze pijnbestrijding werkt goed maar zorgt er wel voor dat de spierkracht afneemt en het kent een aantal complicaties zoals bloeddrukdaling, koorts, hoofdpijn of een ademhalingsstoornis. De gynaecoloog bepaalt samen met de anesthesist of je in aanmerking komt voor een ruggenprik, afhankelijk van de bevallingsfase.
 • Lachgas: ook wel Relivopan (een mengsel van (di)stikstof(oxide)(N2O) en zuurstof (O2)). Tijdens een wee adem je het lachgas in via een mond/neusmasker en haalt hem er daarna weer af waardoor de toediening vanzelf stopt. (Dit is niet bij elk ziekenhuis een mogelijkheid)

Tijdens de voorbereiding van de bevalling zullen we verder met je over praten over de mogelijkheden van pijnbestrijding tijdens de bevalling.

Plaats van de bevalling

Als je geen medische indicatie hebt kun je kiezen voor een thuisbevalling of een bevalling in het ziekenhuis. Materna heeft samenwerkingsverbanden met Ter Gooi Ziekenhuizen Locatie Blaricum, Meander Medische Centrum in Amersfoort en met het geboortehuis in Utrecht. Wanneer je ervoor kiest om poliklinisch te bevallen, gaan wij mee naar het ziekenhuis van jouw keuze.

Wanneer Materna bellen?

Onze verloskundigen staan altijd voor je klaar. Dus ben je ongerust? Bel ons dan direct. 

 • Weeën: als de weeën om de 3-4 minuten komen en ze ongeveer één uur lang duren dan moet je ons bellen. Wil je graag eerder overleg en hulp? Bel ons dan ook gerust.
 • Vliezen gebroken: bel ons als je vliezen zijn gebroken en het vruchtwater niet helder is van kleur
 • Helder vruchtwater verlies: als dit ‘s nachts gebeurt, hoef je dit niet direct te melden. Dit kan ook de volgende ochtend. 
 • Bloedverlies: wanneer je veel bloedverlies hebt (een groot maandverband doordrenkt met bloed, duidelijk anders dan een slijmprop)
 • Vroege geboorte: wanneer je denkt dat de bevalling voor de 37e week van je zwangerschap is begonnen, bel je ons ook direct.

Voel je de baby niet goed bewegen? Bel ons dan ook direct.

Goed voorbereid met onze bevallingszorg

Materna Verloskundigen heeft veel ervaring in het begeleiden en verzorgen van zwangere vrouwen en hun bevalling. Meld je bij ons aan voor onze professionele zwangerschaps- en bevallingszorg. 

Samen zorgen we dan voor een prettige zwangerschap en een goede voorbereiding voor de bevalling. Na de geboorte van je kindje helpen wij ook graag bij de kraamzorg. Zo kun je bij Materna terecht voor de volledige, persoonlijke zorg die bij de zwangerschap komt kijken.

Wat Materna onderscheidt:

 • Persoonlijke zorg & aandacht
 • Alle zorg voor ouders onder één dak
 • Deskundige begeleiding, altijd met de eigen verloskundige

Meld je aan

Bel ons

Op werkdagen zijn wij van 08:30 – 17:00 uur bereikbaar op:
035 – 647 39 74


E-mail ons

U krijgt op werkdagen binnen 24 uur
een reactie:
contactaanvraag versturen

Wat mensen van ons vinden

Onze verloskundigen zijn ervaren en gewaardeerde vakspecialisten. Dit zien we dan ook terug in de ervaringen.

5.0
Persoonlijk en fijn contact. Lekker pragmatisch en goede ondersteuning. Enige minpuntje is beperkte hoeveelheid spreekuur op de locatie op de Neuweg voor als je in die omgeving woont.
 Vera

Vera

03-12-2022

Google
5.0
Ik heb een onweis goede tijd gehad bij materna. Ze namen goed de tijd voor je. Als er nog een kleine bij komt ga ik zo ie zo terug bij materna.
Lonneke

Lonneke

03-12-2022

Facebook