Zwangerschap

Home / Zwangerschap

Zwangerschapszorg van Materna

Gefeliciteerd! Je bent zwanger, en nu? Bij Materna geven onze gediplomeerde verloskundigen persoonlijke zorg en adviezen om jouw hele zwangerschap zo comfortabel mogelijk te laten verlopen. Je kunt bij ons terecht voor controles, echo’s, bloedprikken, suikertesten en informatie over voeding, eventuele zwangerschapsklachten en alle vragen en informatie die belangrijk zijn.

Tijdens je zwangerschap is het belangrijk om regelmatig voor controles langs te komen. Je komt bij ons langs voor ongeveer 10-12 controles en 3 echo’s. Zo kunnen we goed de gezondheid van jou en jullie baby monitoren. Ook geven we je informatie die past bij je zwangerschapstermijn. Wij vinden het belangrijk dat je op een comfortabele en zorgeloze manier door de zwangerschap heen gaat en helpen daar graag bij met onze professionele zorg en adviezen.

Verloskundigen Hilversum zwangerschapszorg

Richting het einde van je zwangerschap gaan we ook samen kijken naar de voorbereiding van de bevalling. Hierbij staan jouw wensen centraal. Ook voor de kraamzorg staan we voor je klaar om je te helpen bij het herstel en de zorg voor je baby.

Contact opnemen

Controles en nacontroles verloskundigen Materna

Tijdens de zwangerschap kom je ongeveer 10-12 keer bij ons langs voor reguliere controles. De eerste afspraak voor een intake vindt plaats wanneer je 8-9 weken zwanger bent. We zullen dan een controle en eerste echo uitvoeren. Met deze controle kunnen we in kaart brengen wat jullie voorgeschiedenis is en kunnen we zo goed mogelijk afgestemde zorg verlenen.

In deze afspraak zullen we ook informatie en tips geven over jullie leefstijl en eventueel aanvullend prenataal onderzoek tijdens de zwangerschap. We raden het aan om samen met je partner of andere naaste te komen, omdat er veel informatie gevraagd en gegeven wordt tijdens de intake. Als je een medische indicatie hebt voor de bevalling, zullen we deze ook bespreken. Zo zetten we samen alles op een rijtje en kunnen we je overdragen aan de gynaecoloog wanneer dat nodig is.

Zwangerschapscontroles Hilversum

De tweede controle afspraak vindt plaats rond de 10-12 weken van je zwangerschap. Er vindt dan een termijnecho plaats waarmee we de definitieve uitgerekende datum kunnen vaststellen. Wanneer je prenataal onderzoek wilt laten uitvoeren geven we je de daarvoor benodigde formulieren en informatie mee. Daarnaast zullen we een bloedonderzoek uitvoeren waarbij we kijken naar de bloedgroep, het ijzergehalte en vitamines.

De vervolgcontroles tijdens de rest van je zwangerschap zullen vooral in het teken staan van de gezondheid van jou en je baby. We zullen vooral controleren of de zwangerschap goed verloopt, of je blijvende klachten hebt en of er andere bijzonderheden zijn. Ook meten we de bloeddruk, controleren we de baarmoeder, de ligging van de baby en de groei.

Kom bij ons langs voor controle

Echo’s in Hilversum door eigen verloskundige

Tijdens de zwangerschap zullen we verschillende echo’s uitvoeren. De eerste echo vindt plaats rond de 8-9 weken en is voornamelijk om te zien hoe lang je zwanger bent en nog belangrijker, of het hartje van de baby klopt. Vervolgens vindt rond de 10-12 weken de termijnecho plaats. Deze wordt sinds 2005 standaard aangeboden en bepaalt door middel van een meting wanneer je uitgerekend bent.

De 13 weken echo is een screeningsecho waarmee we kijken of jouw baby lichamelijke afwijkingen heeft, je mag zelf bepalen of je deze echo wilt laten uitvoeren. Bij de 20 weken echo kijken we hier ook naar maar onderzoeken daarnaast uitgebreid de ontwikkeling van de organen, de groei en de hoeveelheid vruchtwater. Met deze echo kunnen we ook het geslacht van de baby achterhalen. Deze echo’s worden niet in onze praktijk gedaan, maar op VC ’t Gooi.

‘’Meld je bij ons aan en krijg een gratis geslachtsecho!’’

Belangrijk om te benoemen is dat een 20-weken echo zonder afwijkende uitslag geen garantie is voor een gezond kindje. Niet alle afwijkingen worden gezien op de echo. De baby is namelijk nog erg klein, en sommige afwijkingen zijn (nog) niet duidelijk zichtbaar. Je mag ook zelf bepalen of je de 20-weken echo wilt laten uitvoeren. Indien er afwijkingen zijn gevonden is het ook een eigen keuze om hier vervolgonderzoek naar te laten doen. 

Nog vragen over de controles en/of echo’s? Neem dan contact met ons op en wij beantwoorden graag jouw vragen.

De NIPT-test

Een mogelijk vervolgonderzoek is de NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test). Sinds april 2014 loopt de TRIDENT-studie waarbij de NIPT het vervolgonderzoek kan zijn na een verhoogde uitslag bij de combinatietest. Door een bloedtest van de zwangere vrouw kan het DNA van de ongeboren baby worden bepaald. Met het bloed van de moeder kunnen we testen we of het downsyndroom, het edwardssyndroom en het patausyndroom aanwezig is bij het ongeboren kind. 

De NIPT geeft 99% zekerheid en heeft geen risico voor de zwangerschap of de baby. Als de testuitslag goed is hoef je geen vervolgonderzoek te laten verrichten. Blijkt bij de uitslag van de NIPT er een vermoeden van een chromosomale afwijking te zijn, zal een vruchtwaterpunctie worden ingezet om dit te bevestigen.

Gratis NIPT-test bij aanmelding

Centering pregnancy

Naast de controles en echo’s kun je bij Materna Verloskundigen ook terecht voor Centering Pregnancy (CP). Dit is een vorm van zorg in een groep. Samen met andere vrouwen die ongeveer even lang zwanger zijn kom je samen om verschillende onderwerpen over de zwangerschap te bespreken. 

Er zijn tien bijeenkomsten waarbij je ook individueel contact hebt met de verloskundige voor het uitwendige onderzoek naar de groei en ligging van je baby. De overige controles worden binnen de groep gedaan en er worden gezamenlijk vragen en oplossingen besproken.

De Centering Pregnancy brengt vele voordelen met zich mee:

  • Vaste dagen en tijdstip, geen wachttijd
  • Veel meer contact met je verloskundige
  • Ondersteuning en kennis uitwisselen
  • Actieve betrokkenheid bij de zorg
  • Verloskundige zorg samen met andere zwangeren
  • Veel tijd voor vragen en informatie

Wil je meer informatie, vraag het ons gerust! Of kijk op de website van Centering pregnancy

Kinderwensconsult

Nog niet zwanger? Dan kan je ook bij ons terecht voor een kinderwensconsult. Daarin zullen we samen de leefstijl en gezondheid van jou en je partner bespreken. Ook zullen we vragen beantwoorden en advies geven over hoe je zo gezond mogelijk aan een zwangerschap kunt beginnen.

Persoonlijke zwangerschapszorg

Bij Materna Verloskundigen geven onze gediplomeerde medewerkers persoonlijke zorg en aandacht tijdens je zwangerschap. Daarbij is altijd ruimte voor jouw eigen ideeën en wensen, zodat de zwangerschap een prettige periode is. Neem contact met ons op voor meer informatie over onze consulten of als je andere vragen hebt. Onze medewerkers helpen je graag!

Waarom kiezen voor Verloskundige Praktijk Materna?

  • Persoonlijk zorg & aandacht
  • Alle zorg voor ouders onder één dak 
  • Deskundige begeleiding

Aanmelden voor zwangerschapszorg

Bel ons

Op werkdagen zijn wij van 08:30 – 17:00 uur bereikbaar op:
035 – 647 39 74


E-mail ons

U krijgt op werkdagen binnen 24 uur
een reactie:
contactaanvraag versturen

Wat mensen van ons vinden

Onze verloskundigen zijn ervaren en gewaardeerde vakspecialisten. Dit zien we dan ook terug in de ervaringen.

5.0
Persoonlijk en fijn contact. Lekker pragmatisch en goede ondersteuning. Enige minpuntje is beperkte hoeveelheid spreekuur op de locatie op de Neuweg voor als je in die omgeving woont.
 Vera

Vera

13-08-2022

Google
5.0
Ik heb een onweis goede tijd gehad bij materna. Ze namen goed de tijd voor je. Als er nog een kleine bij komt ga ik zo ie zo terug bij materna.
Lonneke

Lonneke

13-08-2022

Facebook